qui gon és anakin a clone wars rajzfilmben

TC-326

Rajzolt karakterek bemutatása - TC-326, geonózisi tolmácsdroid

 

TC-326 egy protokoll és fordító droid volt, a Köztársaság kötelékében, aki azon kevés droidok egyike volt, aki a geonosisi nyelvet is ismerte. Vannak nagyon nehéz nyelvek, amiket nem igazán hallunk lefordítva a Star Warsban, ilyen a geonosisi, de például a hk47tusken nyelvre fordítTuskenek nyelve is. Ezt a bizonyos tusken nyelvet például HK-47 ismerte a Kotor tanulsága szerint, képes fordítani is belőle, sőt, ő is képes kiadni a szamárnyerítéshez hasonló hangokat magából. De HK a másik ritka nyelvet, a hk_poenJawa dialektust is birtokolta, és fordít belőle. Van még pár ilyen nyelv, ilyen például a wookie is, amit sosem fordít senki. Vannak, akik látszólag ismerik és értik, például Han Solo értette, viszont érdekes módon ő a basic nyelvet használta, mikor Csubival kommunikált. Ez egy fura helyzetet eredményez, hiszen Csubi is érti az emberek nyelvét, amikor úgy beszélnek hozzá, de wookie hörgéssel válaszol, Han is érti a vukit, de emberül válaszol, olyanok, mint két büszke francia, aki csak a saját nyelvén hajlandó beszélni, akár tud a másik nyelvén, akár nem, a sajátján hajlandó csak megszólalni. Szóval ebbe a sorba illeszkedik a rendkívül ritka, és halandó számára reprodukálhatatlan geonozisi nyelv is, ennek a nyelvnek a modulja volt tehát TC-326-ban, ezért volt rendkívül értékes. TC-326-ot először a Geonosisi részekben láthatjuk a Clone Wars-ban, először csak egy Nu-osztályú csatahajón sétálva, majd röviddel a második Geonosisi csata után Luminara Unduli, Obi-Wan Kenobi és Ki-Adi-Mundi kihallgatásán segítette a Jediket, fordítva a geonosisi király Poggle Lesser, és a Jedi mesterek közt. Később tanúja volt, ahogy Anakin Skywalker fizikailag bántalmazza Poggle-t és fojtogatja, amíg a geonosisi megtört, és átadta Skywalkernek azokat az információkat, amiket a Jedi követelt tőle.

TC-326-nak Ahsoka Tano falakat képes ledönteni Erő Húzássalfémes szürkés zöld színe volt, sárga csíkkal a fején és a karján, valamint az Open Circle Flotta szimbóluma látható a mellkasán. Az Open Circle Flotta vagy az Open Circle Armada a Galaktikus Köztársaság haditengerészetének egyik battlefront2 köztársasági klón hangárjelentős űrflottája volt a klónok háborúja idején. Ez a hadtest Obi-Wan Kenobi és Anakin Skywalker Jedi tábornokok parancsnoksága alatt állt. Az Open Circle Flotta jelét láthatjuk Kenobi és Anakin ETA vadászgépein is.

A Clone Wars-ban több olyan részt is találunk, ahol Anakin sötét jövőképe felsejlik. Ilyenkor többnyire felcsendül valamilyen "Vader zene" is. Ezek általában valamilyen gonoszsághoz köthetők. Ha Anakin épp kegyetlenkedik, fojtogat, esetleg öl. Ez a most tárgyalt jelenet is olyan. Mikor Luminara Unduli kudarcot vall a kulturált kikérdezésével, melyet igazából nem is mernék vallatásnak nevezni, még megpróbálkozik az elme trükkel is, de azzal sem jár sikerrel. A geonozisi király ellenáll az elme trükknek, hatástalan rá. Anakin bepöccen, és bemegy a vallatóba. Egyedül, hogy ne legyen tanú. Olyan hangon rivall Poggle-re, hogy érezzük, nem ajánlatos vele tc326_anakin_poggleujjat húzni. Ám Poggle azt hiszi, jött még egy jó zsaru kérdezősködni, akinek ugyanúgy ellenállhat. Oda is brekegi geonosisi nyelven, hogy ő ellenáll az elme trükknek, ahogy az előző Jedivel is tette. Ám nem sejti, hogy Anakin a rossz zsaru. A jelenet hasonló, mint  Tango és Cash idevonatkozó része, mikor Cash egyedül "hallgatja ki" az ázsiai elítéltet, aki "nem tud" angolul. Cash nyomozó egy gyorstalpaló nyelvtanfolyamot tart, melynek során az elítéltet földre löki,  nyakára egy széket helyez, melyre ráül, s láss csodát, a kínai nyelve megered, folyékony angolsággal. Nyilván Anakin ezt nem láthatta, de hasonló módon viszonyul a Geonosisi királyhoz. Megüti, majd az Erő segítségével megragadja és a falhoz préseli. Eközben fojtogatja is. Ekkor csendül fel a baljós Vader zene. A kis TC-326 tc326_anakin_poggledroid meghökkenve, és tanácstalanul figyeli a nem teljesen szabványeljárásnak nevezhető, Jeditől ritkán, vagy inkább sosem látott metódust. A továbbiakat nem látjuk, csak Poggle the Lesser levegőben kalimpáló, remegő lábait, és fuldoklását, majd snitt, és Anakin kint épp mondja az információkat Undulinak. Az kerek szemekkel kérdi, hogy ezeket Anakin hogy tudta meg? Persze ő nem árulja el. Remélhetőleg TC-326 is tartja majd a vokabulátorát, hiszen ő volt az egyetlen szemtanúja, ahogy Anakin bánt a geonozisival.

Egyébként sun facén nagyon szeretem a geonozisi fajt, és a hozzájuk köthető jeleneteket. Szenzációsan kidolgozott lények. Csattogó, hörgő, vinnyogó, sun fac és poggle a kihallgatásonbugyborékoló beszédük egyszerűen kolosszális. A hangokban egyébként is szuper a Starwars univerzum, komoly listája van annak, hogy mely hangot hogy talált véletlenszerűen Lucas, vagy hogyan készítették mesterségesen, egyik jobb, mint a másik, a geonosisi duma sem marad le a sok kitűnő hangtól.

Mind kinézetükkel, mind a dolgaikkal rengeteg utalást hordoznak! Vegyük csak azt a jelenetet, mikor Anakin és Padme behatol a geonosisi gyárba! Emlékszünk arra, hogy egy sötét, néptelennek tűnő járaton át mennek, mely egyszer csak megelevenedik, és az üregekből, résekből geonosisi lények támadnak Anakinékra? Ki az, akinek erről nem az Alienek jutnak eszébe? Mikor Apone osztaga behatol az LV-426 atmoszféra processzora alatti részre, ugyanez történik velük! Szerintem szenzációs utalás ez tehát, ami az Alien történet felé mutat!

Vagy nézzük csak meg azokat a részeket, amikor pont Poggle the Lessert elkapják, nem sokkal a fenti kihallgatásos jelenet előtt, amiben TC-326 is volt. Mit látunk? Hogy van egy királynő, aki rakja a tojásaikat. Még a párbeszéd is kb hasonló, mint amikor az Alienben tanakodnak, hogy oké, tojásból kelnek ki, de ki rakja a tojásokat. geonosisi resident_evilHát megismerhettük Karina királynőt, az "anyucit". Ugyanabban a részben megannyi élőholt geonosisit is látunk, akik Resident Evil, vagy geonosisi királynőWalking Dead szerű csoszogó, zombiszerű állapotban támadják a klónokat és Jediket, akik behatoltak a területükre. Nyilván ezzel a zombifilmeket kedvelőknek akart kedveskedni a CW.

Az agyférges clonewars_stargaterészek is nyilvánvaló utalást hordoznak magukban. Van egy kisebb tojás, amiből egy agyféreg lárva kel ki, és átveszi az irányítást a gazdaszervezet felett. A második geonosisi csata után, obiwan_larvaPoggle elfogását követően egy klón fertőződik meg először, majd további klónok sora, végül Barriss Offee is. Emlékszünk? barriss_agyferegMég a Jedi sem képes ellenállni a lárvának, simán átveszi felette a hatalmat. MI ez, ha nem egy remek utalás a Goa'uld lárvákra, a Csillagkapu univerzum hasonló szimbióta parazitáira?

És még lehetne sorolni. Később a Rebelsben is lesz egy igen fajsúlyos geonosisi szál (egyike a két-három nézhető résznek), amikor az utolsó kis geonosisi utalásokat tesz (szerintem) a Halálcsillagra, mikor két kört rajzol a homokba, de a csapat félreértve tojásnak véli a rajzot. Nyilván az is igaz, hiszen a kis geonosisi rejteget egy királynő tojást, mely a fajának túlélésének záloga. Saw Guerrera szadizza a kis geonosisit, ám Ezráék megvédik, végül elengedik, azzal a reménnyel, hogy visszaadva a tojást, a geonosisi faj túlélheti a Birodalom borzalmas népirtását, és egy napon talán ismét benépesíthetik a pusztává tett Geonosist, vagy kereshetnek maguknak új világot. Ez az egész engem az Ender's game filmre emlékeztet, ahol az emberiség legyőzi, és gyakorlatilag kiirtja a Hangyokat, bolygójukat felperzseli, ám végül Ender megbánja, hogy aktívan segédkezett a dologban, és elmegy, hogy az utolsó Hangyot megkövesse, és segítse az újrakezdést, fajuk fennmaradását.

Szóval sok jelenet van, szerintem mind fajsúlyos, és valahogy a geonosisiakhoz köthető dolgok mindig túlmutatnak egy sima jelenet dimenzióin. Gazdagabb lett velük a dooku_grof_erovillamokat_szor_bf2benStar Wars. Még pár játék is tiszteleg előttük, melyből Bf2 XL csata AT-TE és klón hadsereggelkiemelkedik szerintem a Battlefront sorozat, ahol Geonosis választható pálya, gépeik (kispók, nagypók lépegetők, geonosisi startfighter) használhatók, bejárhatjuk a Mars-szerű felszínt, kultikus csarnokaikat.

Ahsoka Tano falakat képes ledönteni Erő HúzássalAz Empire at Warban is kaphatunk pár elit geonosisit, akik gurgulázva segítik az ügyünket, irányítható szövetségesek lehetnek egy pályán. Viszont a Galactic Battlegroundsban MINDEN irányítható, fejleszthető, használható, a teljes tech-fa, és civilizáció!

A Republic Commandóban pedig vért pisálva saját bőrünkön tapasztalhatjuk meg, milyen is az, ha magunkra haragítjuk őket, bizony egy szonikus fegyverek elit geonozisi nem egy könnyű ellenség, de a többi ellen is meggyűlik a bajunk 4 elit Delta Osztagost irányítva!

 

Tekintsétek meg a custom TC-326 figurámat!

 

Custom TC-326 figura (Poggle kihallgatásán fordít)

custom tc326 és pogglethe lesser figura


 

 

Köszönöm, hogy meglátogattad a CustomStarWars oldalt. Gyere vissza mielőbb!

 A cikket írta: Rostás Norbert 2018. 08. 16. (a figura készülte évekkel azelőtt.)

 

vissza a főoldalra főmenübe image map example