qui gon és anakin a clone wars rajzfilmben

L8-L9

Rajzolt karakterek bemutatása - L8-L9 a Clone Warsból

 

L8-L9 a Clone Wars rajzfilmből ismert karakter

L8-L9 először a clone wars rajzfilmTartakovski-féle Clone Wars rajzfilmben bukkant fel a a hatodik, a "Deception" című részben. L8-L9 egy prototípus harci droid volt, aki gladiátorként harcolt a Ratattak bolygón található Üstben. Fegyverként puszta "kezét" használta, mint a TX női terminátor. A kéz gyakorlatilag egy változtatható fegyverzet volt, ami képes volt lángszóróként, gránátvetőként, vagy más alternatív fegyverként működni. A Dooku gróf látogatása alatti arénaharcban valószínűleg ő pusztította el a a leges legtöbb ellenfelet, mielőtt a fénykardot forgató Sith reménység, Asajj Ventress végzett vele. Igaz, véletlenül. Ugyanis Asajj Ventress Erő-futással elkezdett szaladni körben az arénában, l8l9_robotamit még a precíz robot receptorai sem tudtak követni, és gránátokat lövöldözött utána, amik mind felrobbantak, ám Assaj helyett más ellenfelekkel végeztek. A ravasz Sith növendék ugyanis mindig más gladiátor ellenfelek közé rohant, ahova L8-L9 tüzet nyitott, ám mire a gránát becsapódott a területre, Asajj gyorsan továbbrohant, így gyakorlatilag L8-L9-el végeztette ki a többieket. Így történt, hogy a nézők sem tudták eldönteni, vajon a csont kié, Asajj Ventressé, vagy L8-L9-é. Döntetlen szagú volt kettejük eredménye, ám mivel az egymás elleni eredmény végül Asajj "továbbjutását" eredményezte.

L8-L9 l8l9_droidprototípusát a l8l9_harcidroidTagge Vállalat készítette nagy titokban, aki/ami a Ratattakon semmisült meg, mint ahogy azt feljebb említettem. Ratattak a katonák, és mindenféle harcosok bolygójaként híresült el. Ratattak egyébként a Galaxis jelenleg is részben felfedezetlen bolygóinak egyike volt. Ahogy Geonosis is, Ratattak is főleg az arénájáról, vagy inkább az arénáiról volt ismert, mivel volt több is. Az Üst volt a legnagyobb, és a leghíresebb arénája a bolygónak. A sziklás bolygón felszínén mindenfelé voltak kisebb nagyobb arénák, melyek csak úgy vonzották a legjobb harcosokat a Galaxisból, akik a bolygón többnyire nem hivatalos, élet-halál viadalokban mérték össze erejüket. Persze az Üst volt a legpatinásabb, de pont emiatt ott nem igazán lehetett fekete bunyókat rendezni, mert a kirakataréna olyan híres volt, hogy sok megbízó idelátogatva az Üstből választott ki magának fejvadászt, nézőként megtekintve a küzdelmeket. A ratattakiak erre végülis ráépítettek egy iparágat, olyan gladiátorharcokat hirdettek, és rendeztek meg az arénáikban, amire a világon mindenfelől érkeztek hatalmasságok, olyanok is, akik nem akartak felbérelni zsoldost a résztvevők közül, hanem egyszerűen csak fogadni akartak a résztvevők valamelyikére, ahol bizony tetemes összegeket lehetett nyerni, de bukni is. A Van Damme féle "Blood sport" című filmhez hasonló alapkoncepcióról van szó tehát. A "véres játékok" iszonyú gyorsan fejlődtek, és terjedtek a bolygón.

Az Üst egy fantáziavilágbeli Colosseum volt. A leghatalmasabb, legpompásabb, és leghíresebb gladiátor aréna. Gyakorlatilag egy óriási sziklaképződmény gyomrában alakították ki a ratattakiak, középen volt az arénarész, körben a sziklába pedig páholyokat vájtak be, ahol a díszvendégek, hadurak, rabszolgatartók, és nézők foglalhattak helyet. Sok rabszolgatartó például felajánlotta, vagy eladta a rabszolgáit ellenfélnek, akiket a profik lemészárolhattak a hatalmasságok tapsviharától visszhangzó arénában. De voltak, akik más világokról származó vadállatokat, vagy szörnyeket adtak a harcokhoz. De a legjobb játékos mégsem ezek közül volt való. A legjobb Asajj Ventress volt, aki már korábban is harcolt az Üstben. A Clone Warsban pedig visszatért, megölte Dooku gróf idegenvezetőjét, és a gróf közelébe férkőzött, abban a reményben, hogy Dooku felfigyel rá, és tanítványának fogadja. De Dooku harcolni akarta látni őt, ezért Asajj bevetődött az arénába, és pillanatokon belül leverte az egész gladiátorsereget, ahol bizony voltak komoly ellenfelek is, Gamorreantól egy óriási Wampáig mindenféle. Dooku azonban nem elégedett meg ennyivel, mondván, könnyű leverni a sok szedett-vedett gladiátort, próbálkozzon meg vele. Ventress ezért rárontott a grófra is, hogy bebizonyítsa, méltó ellenfél. Ám ekkor Asajj még meglehetősen képzetlen volt egy Sith nagyúr ellen, s bár 2 kardot is képes volt forgatni, és az Erő is átjárta, meg igencsak tehetséges is volt, Dooku ellen nem volt esélye. A gróf egy ideig sértegette, és egyfajta macska-egér harcot folytattak, majd Erő villámokkal kiütötte a lányt, aki elájult. Ennek ellenére Dooku természetesen le volt nyűgözve Asajj Ventress tehetsége láttán, persze ezt a lánynak nem árulta el, viszont végül elvitte magával, hogy bemutassa mesterének, Darth Sidiousnak. A hologram alakban megjelenő sidious_hologram_kivetito segitsegevel ismerkedik meg asajj ventresselDarth Sidious is elégedett volt, ezért jóváhagyta, hogy Dooku kitanítsa a lányt, és ő adta nekik az első küldetést, Assajnak meg kell találnia Anakin Skywalkert, és megvívnia vele. A küldetés lényege az volt, hogy leteszteljék Anakint, akit ebben a pillanatban beáldoztak volna, ha Asajj legyőzte volna, és akkor Asajj Ventress lett volna a jövőbeli tanítványuk.

De térjünk vissza az arénaharcra. l8l9_robotL8-L9, a mai anyag karaktere is ott harcol az arénában a többi gladiátor közt. A harc nagyban hasonlít a Battle Royal sokjátékos pankráció mérkőzésre, ahol a pankrátoroknak ki kell hajigálniuk a többi ringben levő társukat a kötél fölött. Természetesen a Ratattak Üstben nem volt ring, meg kötél sem, és nem is kihajigálni kellett a többieket, hanem megölni. A Battle Royalban az nyer, aki utoljára marad a ringben talpon. Az Üstben az nyer, aki túléli a viadalt. A Royal Rumble játék is hasonló ehhez, csak annyi a különbség, hogy ott egyesével szálingóznak be a pankrátorok, míg a Battle Royalban mind bentvannak a ringben. Ezért írom azt, hogy inkább a Battle Royalhoz hasonló tehát a Clone Wars-os lebonyolítás, bent kezd az összes gladiátor, elindul a harc, hullnak, mint a legyek, és az utolsó életben maradt gladiátoré a dicsőség. A harcnak nincsenek szabályai. Egy gladiátorra többen is rámehetnek, és mindenki olyan fegyvert használ, amilyet akar. Lehet közelharcra alkalmas, vagy épp lőfegyver is. L8-L9 pedig masszívan ezekkel volt felszerelve, így nem csak robotikus precizitása, hanem erős tűzfegyverei is előnyhöz juttatták egyes buzogányokkal, dárdákkal, és más közelharci fegyveres gladiátorokkal szemben. 

Az Üst gladiátorviadalában 17 félelmetes harcos vesz részt. Páran humanoidok, a többi harci robot, sok Star Wars-ból ismert fajú lény, Gamorreán, Nikto, vagy épp egy hatalmas, azonosítatlan Wampa. L8-L9-on kívül akkor nevezzük meg a díszes társaság többi tagját is: Grunda Dolma, Blorga, Nilo, Flalios, Jasper McKnives, Krutch, Anchor Blue, Swyy'm-Ee, Giant Flog, Crockagor, Kulltu Kutta, Carl, Bugnaught, Mantoid, egy azonosítatlan humán gladiátor, egy azonosítatlan Wampa, és ugye a 18. cauldron_gladiatorokAsajj Ventress, aki utolsónak lépett be, és utolsónak lépett ki, eközött pedig egy-két kivétellel letarolta az összes fent említett gladiátort, akit pedig nem ő személyesen, azokat pedig szétbombáztatta ugye L8-L9-el. Érdemes egyébként megnézni a nevek alapján a résztvevőket, egy érdekes, sokszínű társaság. A Star Wars-ra jellemző, hogy szinte mindet névvel látták el, és történet van mögöttük, pedig epizodisták, pillanataik voltak. Csoda, hogy Lucas-ék még nem adták őket ki figuraként.

l8l9_granatL8-L9-nek csak rövidke idő adatott meg a rajzfilmben, bár azalatt azért leteszi a névjegyét. Rendesen szórja az l8l9_ratattak_arenaáldást, és tarol az arénában. L8-L9 nem egy ellenfelet győz le, de vesztére csak addig, amíg  Asajj Ventress-el nem kerül egyszer csak szembe. Asajj ekkor még félprofi, l8l9 lángszóróde ahhoz már túlságosan is profi, hogy bármelyik gladiátor is problémát okozzon neki. Ám azért ő sem akar kockáztatni, mert a robot tűzereje szó szerint komolyan TŰZerő, mert a beépített lángszórója után csak pernye, és füstölgő hamu marad a porondon. l8l9_tarol az arénábanA gránátjai is brutálisak. Ekkor találja ki Asajj a fent említett trükköt, megiramodik, befut ellenfelektől hemzsegő területekre, magát csaliként használva, és L8-L9 gránáttüzét így irányítja a csoportosan harcoló többi gladiátorra. l8l9_robbanasEzen a képen lehet is látni, hogy megszórta ezt a területet L8-L9, de hiába, Assaj már nincs ott. l8l9_vs_asajjventressUgyanis körbe futva már MÖGÖTTE van. És picit durcás, mert megfuttatták. A robot fotoreceptorai hiába pásztázzák az eloszló füstöt, sehol nem találja a Sith tanonc lányt. l8l9_elpusztitasaAsajj mögötte guggol, majd felpattanva egy brutális Erő-lökéssel felhajítja a robotot a plafonon l8l9_fejecsüngő nagy sziklákhoz, amiken szétplanccsan. A darabokra hulló droid feje csörömpölve hull vissza Asajj lába elé, majd az aréna elcsendesül. Egy pillanatra. Azonban a többi gladiátor is látta ezt, ezzel feltérképezve, bizony Asajj a legkomolyabb kihívás az arénában, így egyesült erővel rohanják meg, de mind elhullnak. Asajj módszeresen leveri az összest, kit a fénykardjával hasítva ketté, kit pedig a mennyezetről Erő-húzással leszaggatott kőtömbökkel préselve szét. Miután egyedül maradt, ekkor hívta ki őt Dooku, amit fent már részleteztem.

Rákeresve az Interneten nem találtam egyetlen custom prototípus L8-L9 figurát sem. Érdekes karakter. Build a droid darabokból raktam össze, kettőt is. Az egyiket meghagytam eredeti piros színben, de a másikat kézzel festettem meg, ehhez a szürkés, ezüstös, kékes, egyedi droidhoz. Azt hiszem egy különleges kis figurát sikerült megörökítenem. Érdekes  ez a kettősség, ugyanis a robotot a Tagge Co. először az ezüst szürkés színben festette le. Ám mielőtt elvitték letesztelni a Ratattakra, átfestették a rajzfilmben is látható vöröses árnyalatra. Ám mivel a robot elhíresült, és az aréna második l8l9_prototype a képregénybenlegjobb harcosa lett, kiadták BAD alkatrészekként, és képregényekben háttérsztorit is raktak mögé. Nem tudjuk, lett-e több. A Wikipédiák szerint nem, a képregények szerint igen. (És hát a rovat címe Rajzfilm és képregény, szóval igenis van helye képregények által kitalált/használt karaktereknek is.) Sőt, állítólag a típus lett az alapja a későbbi Z-X3-asoknak, amikből fejlődött ki a Birodalmi Darktrooper széria. És hát a Tagge név is ismerős kell legyen, hisz' a Birodalom egyik moffját is így hívták, így elképzelhető valóban, hogy a prototípus droid hosszabb életet is maga mögött tudhat jövőbeni kitalált, vagy valós utódjai által, melyeknek kétség kívül mai cikkem alanya volt az őse.

 

 

Tekintsétek meg a custom L8-L9 figurámat!

 

Custom L8-L9 figura elölről

custom l8l9 előlről


 

Custom L8-L9 oldalról

custom l8l9 oldalról custom l8l9 oldalról


 

Custom L8-L9 hátulról

custom l8l9 figura hátulról


 

Köszönöm, hogy meglátogattad a CustomStarWars oldalt. Gyere vissza mielőbb!

 A cikket írta: Rostás Norbert 2013. 03. 29. (a figura készülte évekkel azelőtt.)

 

rako hardeen

vissza a főoldalra főmenübe image map example