kotor2 nyito kepernyo
kotor2 menu

Old Republic Soldier - Régi köztársasági katona

Knights of the Old Republic 1 és 2

 

Republic republic_soldier_civilbensoldier, azaz oldrepublic_onderon_soldiersköztársasági katona. Egészen pontosan Old Republic soldier, azaz Régi Köztársasági gyalogos. Ugyanis ezek a katonák még a Köztársaság létrejötte előtt, a Yavini csata előtt körülbelül 25000 évvel védelmezték az akkori köztársaságot, melyet Old Republic-nak, azaz Régi Köztársaságnak ismer a Kiterjesztett Univerzum minden olvasója, és játékosa. Nyilván, a filmek korában ők nem léteznek, nem létezhettek, létüket a játékok világa, a képregények sokasága, és a visszafelé terjeszkedő múlt- és előzménykereső rajongói igények teremtették meg. Ugyanakkor aki látta az Epizód 4-et, és abban látta a Tantive IV űrhajót védő lázadó katonákat, az ún. rebel_fleet_trooperRebel Fleet troopereket, azaz lázadó flottagyalogságot, azoknak valószínűleg szemet szúr, hogy a sisakok nagyon hasonlítanak egymásra. Valóban. Ez a fegyvernem képezte az ősét a flottagyalogságnak. Ha evolúciószerűen tekintünk rá, a Régi Köztársaság katonái után jöhetnek a Téloszi (TSF) katonák, akiknek a ruhája ugyanolyan, de már a színe is utal az evolúció harmadik láncszemére, a Rebel Fleet Trooperekre.

Mai cikkünk alanyai tehát az roland_wann a köztársasági katonák manaani vezetőjeOld Republic soldierek, a Régi Köztársasági gyalogosok. A Régi Köztársasági katonákat sorozták, (tehát nem klónozták,) és a köztársasági hadseregben harcoltak annak feloszlatásáig, a Yavini csata előtt kb. 2000-ig. Lézerpuskával, lézerpisztollyal, karabéllyal, esetleg vibrokarddal fegyverezték fel őket, de gránátok is gyakran voltak az arzenáljukban. Egy piros-sárga vértet kaptak, melyet egy fekete alsóruházat fölé csatoltak fel. Többféle harci járművet is képesek voltak vezetni. Az előbbi felsorolásban valami szemet szúrhatott. A kardon sokan csodálkozhatnak, hiszen a lézerpuskák korában a közelharci fegyverek nem túl logikus választásnak tűnnek. Ám fontos tudni, hogy a Nagy Sith Háború utáni káoszban sok köztársasági katonák a mandalorik ellenfénykarddal támadó ellenséggel kellett szembenézniük ezeknek a harcosoknak, de voltak más, egy-, vagy kétélű sima karddal támadó fajok is. (Ezek közül nyilván a Mandalóri harcosok jelentették az egyik legkomolyabb közelharci kihívást.) Ezen karddal támadó katonák ellen kellett a közelharcot lehetővé tevő kard. (A Sith-ek úgyis többnyire kivédték a lövéseket, és közben rohantak feléjük, tehát kellett egy fegyver, amivel a testközelbe rohanó, ún. melee, azaz közelharci fegyvert használó harcos ellen fel lehetett venni a harcot.) Ezért ezek a kardok nem egyszerű fémből, hanem vagy Cortosisból, vagy más, rendkívül ellenálló anyagból készültek, hogy kibírják egy fénykard energiáját is. Sokszor valamilyen Echani eredetű módszert is kellett alkalmazni a sikeres önvédelemhez. A páncél is főleg emiatt volt szükségszerű.

Ez sokszor még mindig elégtelennek bizonyult a Sith-ek ellen. Ezért a repsoldiers_onderon_múltRégi Köztársasági állományt sokszor mentális védelemmel is el kellett látni. Így történhetett, hogy a sorállomány különböző implantátumokat kapott, melyeket beültettek az agyukba. Kibernetikus, mentális implantokkal jobban lehetett védekezni a Sötét Oldal félelmet, pánikrohamot, sokkot, ne adj Isten halált okozó Erő-alkalmazásai ellen. Segítséget jelentett még a különböző külső, felcsatolható pajzsok, (nem testpáncél, hanem energia pajzs!), amik fizikai, és energia hatások ellen nyújtottak extra védelmet, és olyan lopakodó generátorok használata, melyek jótékonyan elrejtették, szinte láthatatlanná, és hallhatatlanná tették a Régi Köztársasági katonát, egyfajta helyzeti előnyt adva neki. A Régi Köztársaság folyamatosan fejlesztett, és kutatott, hogy új, erősebb technikai vívmányokkal támogathassa hadseregének katonáit. Azonban ezek költsége olyan magas volt, hogy a Régi Köztársaság nem tudta a teljes hadállományt például személyi védőpajzzsal ellátni, ezért alakult úgy, hogy egyes csapásmérő osztagok, különleges egységek, fronton harcoló alakulatok viseltek extra kütyüket, míg sok háttérországos, vagy mondjuk csak járőrszolgálatot teljesítő katona nem kapott ilyesmit. A Jedi Polgárháborúban ismét tömegtermelésre kellett váltani, hiszen mind a Mandalóriai, mind a Sith, mind a renegát Sötét Jedik ellen szükség volt extra erős felszerelésre, de nagy általánosságban igaz, amit előbb vázoltam fel.

A republic hammerhead cruiserRégi Köztársasági katonák ugyanebben a felszerelésben szolgáltak a légierőnél is. A pilótaállomány másfajta kiképzésben részesült, hogy elvezethesse, navigálhassa, javíthassa, védhesse a Kalapácsfejű (Hammerhead) csatahajókat. republicsoldier_dodonna_záslóshajónEzek az óriási cruiserek viszonylagos állandósággal képezték a Régi Köztársasági flotta nehéz cirkálóit a Régi Sith Háborúkban, a Mandalóri Háborúban, a Jedi Polgárháborúban, és az Új Sith Háborúkban is. Hammerhead osztályú cirkálók ostromolták egyébként a KotOR játék szerint a Csillagkohót is. Ekkor köztársasági katonák_dodonna_vandar mellett dolgoznakForn Dodonna volt a flotta admirálisa, aki Vandar mester segítségével vette fel a harcot a Csillagkohót védő Sith flottával. Mindeközben repsoldiers_hidonRégi Köztársasági katonák járkálnak fel alá a fedélzeten, feladatukat teljesítve. Sőt, a játék elején mi is az Endar Spire nevű hasonló Régi Köztársasági Kalapácsfej cirkálón ébredünk fel, ahol előbb a Trask Ulgo nevű Régi Köztársasági tiszt segít nekünk, fel is áldozva magát értünk repsoldier_carthDarth Bandon ellenében, majd találkozunk egy bizonyos repsoldiers_harbingerenCarth Onasi nevű Régi Köztársasági katonával is, akiről a CustomStarWars oldalon már olvashattatok. Carth egyébként ekkor még nem magas rangú Régi Köztársasági katona, de a KotOR2 játékban már mint Régi Köztársasági admirális látjuk majd viszont, aki részt is vesz a Darth Nihilus ellen megvívott telosi űrcsatában, a hajóhídon parancsnokolva. Végezetül megemlítem, hogy a harbingerHarbinger nevű Hammerhead osztályú cruiseren is találkozunk az Exile Jedit irányítva Régi köztársasági katonákkal, de ők nem járkálnak olyan peckesen, mint a fenti képeken, bizony a legénységet Darth Sion és Sith assassin csapata lemészárolta, ezért mi már csak vízszintes helyzetben tanulmányozhatjuk ruházatukat, valamint az alábbi custom figurám fotóin.


Tekintsétek meg a custom Republic Soldier figurámat is!

 

 

custom Republic Soldier figura elölről

republic_soldier custom figura

 


 

custom régi köztársasági katona hátulról

régi köztársasági katona custom_hátulról


 

Sith támadás az Endar Spire ellen

Endar Spire lerohanása


 

 

 

Köszi hogy a CustomStarWarst látogatod!
 


 

írta: Rostás Norbert 2012.03.31. a figura készülte évekkel azelőtt.

 

tsf

vissza a főoldalra főmenübe image map example