custom geonosis dioráma

Custom gyűjtemények, és rajongói alkotások

Custom figurák, custom gyűjtemények, és rajongói alkotások

 

Rostás Norbert, és gyűjteménye
Nem felejtem el azt a napot, mikor az iskolából kifelé jövet édesanyám várt, és azt mondta, hogy van egy film, melyre elvisz engem moziba, mert tetszeni fog nekem. Beültünk az akkori Vörös Csillag moziba, és elindultak a sárga betűk az űrben felfelé, én pedig előre az úton a rajongóvá válás felé... Már akkor eldőlt, bár én ekkor még nem is sejtettem, hogy Starwars rajongó leszek. Elsőre nem is tetszett jabba és clone wars jelenetolyan rettenetesen a film, jó volt, de nem ragadott magával. De párszor még megnéztük osztálytársakkal, barátokkal, és valamiért egyre jobban megtetszett. A klasszikus trilógiából a Jedi Visszatér gyakorolta rám a legnagyobb hatást, és ott már nem volt kegyelem! Iszonyatosan jó volt a Jabba palota, a lényei, a szabadítás, és a skiffes jelenet! Az már sodort magával, az egész film gyorsabb volt, mint az eddigi részek, és három szálon futott a vége. (Endor, űrcsata, és az apa-fia párbaj) Beindult az osztályban a "8 forintos kép" gyűjtés, ekkortól eredeztethető talán a gyűjtés; dobozok teltek meg, de mára sajnos csak egy-két darab maradt Vader polcmeg jó állapotban.
Az első figurát Karácsonyra kaptam, egy Darth Vader, és egy ewok "maci" volt a fa alatt. Mára számuk alaposan megnőtt, és több százra rúg. Ma már nem tudok, és nem is akarok minden figurát megvenni, a gyűjtést jeleneteimre koncentráltam, és az azokban előforduló figurákat próbáltam lehetőség szerint jól kigyűjteni, és beállítani. A többi figurámtól fájó szívvel meg kellett válnom, így vintage figurából tulajdonképp alig maradt, a gyűjtést főleg új figurákkal folytattam, hisz a kedvenceim azokból vannak ma már. Mióta kijött az előzmény trilógia, azóta a dolgok átértékelődtek, és számomra azok a részek lettek a toppon. Ezek mutatták meg nekem azt, ami igazán érdekelt, és tetszett. Milyenek voltak a Jedik? Hogy lett Anakinből Vader? Milyen volt Kenobi és Yoda fiatalon? Milyen volt a Birodalom előtt a Köztársaság? Milyen bolygók, fajok vannak még? Többek közt ezek érdekeltek, és ezek mind benne is voltak az előzmény trilógia részeiben. De még többet is kaptam, hisz például láttunk már sok Jedi erőt a PC játékokban, a Jedi knightban villámokat szórhattunk, erőelnyelést alkalmazhattunk, de milyen szuper volt Yoda mester force deflectjét, absorbját (visszaverés, kitérítés, és elnyelés) látni a vásznon is! Az új részek vívójelenetei IGAZÁN begyorsultak, hozzájuk Norbi Jedi Academy stílusbanképest a régi lassított felvétel. Mindegyik film még rátett egy lapáttal a lézerkard kezelésre, az 1-ben Darth Maul dupla pengéje volt újszerű, a 2-ben Anakin és Dooku két karddal vívott szinkronban (amit viccből a Jedi Academy mintájára rám is modelleztünk), a 3.-ban pedig összeadódik Anakin agresszív, erőteljes stílusa, Obi-wan defenzív, biztonságos stílusával, és így mindketten még tovább fejlődnek. Yoda mester botja helyére pici lézerkard került, és a "császár" köpenyujjából is végre előkerült a vörös kard... A végső Anakin-Kenobi párbajról pedig már felsőfokban kell beszélni, abban a párbaj időhossza, a végzetessége volt hihetetlen, és hogy a két Jedi úgy ismerte egymás gondolatait, mint saját magát. Kitűnően megkoreografált lézerkardos összecsapásokat élvezhettünk a prequel trilógiában!


Számomra a Jedik élete, viselete, harcaik, és iszonyatos elbukásuk központi téma. Láthattam Kaminót, és Geonosist. Láttam a Tatooinon a Podrace versenyt, és a Tuskenek faluját.
            Kamino jelenet            podrace dioráma

            Geonosis és Tatooine jelenetek            talán így kapták el Kenobit a geonosisiak   

 

A klónokat, akik először megmentik a Jediket a Geonosison, majd kivégzik őket.

            EPII klónok            EPIII klónok

Fantasztikus gépezeteket, mint a könyv címe is mutatta. Nagyon szeretem a gépeket, legyen az éppen egy AT-TE, Republic Gunship, Hailfire, Naboo N1, Rák droid, hernyótalpas Assault Mech, Póklépegető, jó volt látni mindet.


           
Hoth ionágyúval és pajzsgenerátorral              Galaktikus Birodalom

Nagyon jó volt "az elejétől" megismerni a karakteresedő, ügyes kis Artoo-Deetoot, és C-3PO-t "pucéran", és aranyban. Zam Wesell-ben még egy kedvenc fejvadászt kaptam, a sok eddigi remek bounty hunter mellé. Jango Fettben megláthattuk Boba apját, Amidalában pedig az ikrek anyját.

           
magnatestőrök és Grievous Utapaun           CIS polc

Gyűjteményemben ezekkel a karakterekkel vettem körbe magam, ezeket a jeleneteket örökítettem meg főleg, hiszen ezeket szeretem. Jó rájuk nézni, hisz azt az érzést váltják ki belőlem, amit akkor éreztem, mikor a filmben láttam őket. Ha tényleg az EPIII volt az utolsó igazi filmrész, úgysem láthatom őket másképp viszont, csak a film ezredik megnézésével, Star Wars játékok közben, és a diorámaszerű pillanatképekkel lakásomban.

   sarokpolc Coruscant és Naboo jelenetekkel is Kenobi és Anakin az EPIIIban

A filmnek diorámáimmal állítottam emléket, míg a játék élményeknek pedig a custom figuráimmal. Mostanában szeretek elpepecselni custom figurákkal, ezek számomra talán még értékesebbek mivel saját kezemmel csináltam őket, mint egy sima action figura, amit a szomszéd boltban meg lehet venni. Ezzel a befejezett gyűjteménnyel úgy érzem megfelelő emléket állítottam annak filmnek és játékélményeknek, melyek a világ minden táján megérintette minden egyes rajongó lelkét, és mindezt az otthonomban kézzelfogható valóságba önthettem.

custom kotor1 custom force commander custom kotor2

 írta Rostás Norbert 2008. 02. 28.

 

grenadier clone

vissza a főoldalra főmenübe image map example