kotor rovat

Protokoll droid

Knights of the Old Republic 1 és 2


 

protocol_droid_modelA protokoll droidok szerepe hagyományosan létfontosságú a Star Wars Galaxisaiban. A különböző fajok, a világ minden részéről érkező, és összetalálkozó lények között támadó esetleges nézetkülönbségek elsimításától a nyelvi problémák elhárításáig, az etikettől az adminisztratív teendőkig felhasználásuk általános, és elfogadott a közemberektől a magas rangú diplomatákig, az egyszerű hivatalnokoktól a politikusokig. Több formájuk és méretük is van, de a legáltalánosabbak és elfogadottabbak a humanoid, azaz emberszerű, két kezű, két lábú, arccal rendelkező, beszélő robotok. Már Asimov is játszott a robotika gondolatával, és sok filmet láthattunk már, melyek ezeket a droidokat az ember társának, segítőjének ábrázolják a jövőben. Néhány filmalkotásban a robotok fellázadnak az emberek ellen (Terminátor, Én, a robot, stb.) de többnyire ezek a robotok segítik az emberiséget, munkát végeznek, játszanak a gyermekeinkkel, vagy más hasznos tevékenységet végeznek. A Star Wars-ban is megvannak ezek a droidok, robotok. "Jók" is, "rosszak" is. Vannak protokoll droidok is, elég ha csak C-3PO-ra, vagy TC-14-re gondolunk. A KotOR sorozatban felbukkanó protokoll droidokat a Csillagok Háborúja filmek protokoll droidjainak az őseinek tekintik, így nem ritka, hogy a most bemutatásra kerülő, és többféleképpen is illusztrált robotokat hivatalosnak tekinthető fórumok is "C-3PO (szí-tszrípíó) elődjének", vagy legalábbis a 3PO (tszrípíó) protokoll droid széria ősének minősítik.

A protokoll droid az egy robot fajta a Star Wars képzeletbeli univerzumában. A protokoll droidok segítik a tulajdonosukat a kommunikációban, főleg fordítva számára a Star Wars univerzum megannyi nyelvét, valamint segít neki eligazodni a rengeteg ismeretlen kultúra és civilizáció normáinak és etikettjének útvesztőjében. A Csillagok Háborúja legismertebb protokoll droidja C-3PO, amit, vagy talán mondhatom azt, hogy akit Anakin Skywalker épített. C-3PO például "több mint hatmillió közlésformában volt járatos." A protokoll droidokat végül is gyakorlatilag mint egy mobil adat feldolgozó rendszert képzelhetjük el, persze felhasználásuk, és hasznuk ennél összetettebb. Például mivel gyakorta pontosan kellett megfelelniük különböző fajok rituáléinak, szokásrendszereinek, beszédjükön kívül sokszor testtartásukkal, és gesztus világukkal is meg kellett felelni az elvárásoknak. Ezért (is) lettek emberszerűek, hiszen a nem-antropomorf robotok (például az asztrodroidok) a protokoll feladatokra alkalmatlanok.

Mivel a protokoll droidokat gyakran látni tehetős emberek, diplomaták, politikusok, és más magas beosztású emberek környezetében is, egyes merénylő droidokat is úgy terveztek meg, hogy protokoll droid szerű kinézetük legyen. HK-47 is ezért néz úgy ki, mint egy protokoll droid, és ezért tud még "buckalakóul" is, hogy elkerülje a kíváncsi pillantásokat, hiszen egyszerű protokoll droidként (vagy legalábbis annak kinézve) feltűnés nélkül kerülhet a célszemély közelébe, csak HK-47 nem a teát, vagy a postát veszi majd elő, hanem a sugárkarabélyát. :-) És HK-47-et ismerve ha már odakerül, akkor le is puffantja a likvidálandó politikust.

A protokoll droidokat sok felhasználási területen is alkalmazzák. Hadd mutassam be nektek pár játékbeli feladatkörüket. Nagyon gyakran fogunk mindkét KotOR játékban protokoll droidokkal találkozni. A legáltalánosabb, és leggyakoribb felhasználási módja a protokoll protocoldroid at tarisdroidoknak egyfajta "host" szolgálat, viccesen szólva egyfajta "ügyfélszolgálatosok", hiszen sokszor ők üdvözlik a látogatót. Első alkalommal, amikor találkozunk velük a KotOR1-ben, ők üdvözlik Revant Taris-on. Arra programozták őket, hogy a Sith-eket szolgálják, és információkat adjanak a Taris-ra látogatóknak, valamint hogy elmondják nekik a Sith-ek által meghatározott Taris-i szabályokat. Ez itt a képen ezüst színű, olyan, mint amit magamnak is megcsináltam, de ennek nincs neve, száma, pusztán egy protokoll droid a sok közül.

protocol_droid_dantooineÍme egy másik protokoll droid, aki a jófiúkat szolgálja, vagyis jobban mondva szolgálta. Ő üdvözölte a Dantooine légikikötőjébe érkező látogatókat, és ő adott útbaigazítás mindenkinek, amikor még a Jedi Tanács ereje teljében működött itt. A robot mindent látott, mindent hallott Dantooine-on. Később (a KotOR1 és a KotOR2 közt) a Sith-ek elpusztították a Jedi Rendet, és a Jedi Enklávét is a Dantooine-on, ez a droid is megsérült a harcok alatt, ezért is hívják "battered" azaz "megviselt, ütött-kopott protokoll droid-nak". Azonban az Exile Jedivel és/vagy T3-M4-el újra lehet őt aktiválni, és újraprogramozva őt hozzáférhetünk a memóriájához, így fényt deríthetünk értékes információkra. Megismerhetjük az itt zajló csata eseményeit, a közelmúlt Jedi vonzatú dolgait, sőt, még az Exile Jedi múltjából is előkerülnek dolgok régi holofelvételek alapján. Ez a robot zöldes árnyalatú, és neki sincs neve.

protocol_droid_tsfA TSF (Telos Security Force = Telosi Biztonsági Erők) ugyanezt a protokoll droid szériát alkalmazzák a főhadiszállásukon a KotOR2-ben. A képen levő a TSF alkalmazásában áll, ideális recepciós, soha nem megy ki pisilni, nem tart ebédszünetet, és vigyázban áll az asztala mögött ha bejön Dol Grenn, a TSF főnöke. :-) De ő a TSF raktárosa is, ő felelős a raktárban mindenért, ő adhatja meg az engedélyt, hogy Exile bemehessen a letartóztatásukkor elvett cuccaiért a raktárba. Ez a droid szolgál Exile-nak a továbbiak során is mindenféle információval, ugyanakkor nem árulhat el bizalmas, vagy csak a TSF-re tartozó információkat sem Exile-nak, sem másnak. Ez a robot is ezüst színű, tisztára ugyanaz a sorozat, mint az én custom figurám. Neki sincs neve, csak egyszerűen "TSF protokoll droid".

shop_assistant_protocol_droidNéhány más raktár, vagy bolt is ilyen protokoll droidokat alkalmaz. Mivel kitűnően számolnak, tökéletesen alkalmasak a leltározásra, és a nyilvántartásra. A nehéz árukat is velük lehet cipeltetni. Van egy zöldes színű boltos droid Kebla áruházában a KotOR1-ben, Taris Felső Városában. Na ő a "munkás osztály" tagja. Ezeket a droidokat gyakorta más, felettük álló droidok dirigálják a munkájuk során, mint a KotOR2-ben, Vogga a Hutt raktárában. protocol_droid_1b_8d Ezek a dirigáló robotok talán már a "középvezetői réteg" tagjai. J De néhány esetben ezek a droidok képesekké váltak egyedül, felügyelet és irányítás nélkül is kereskedelmi tevékenységet folytatni, itt van például ez a 1B-8D nevű fehér színű kereskedő droid a KotOR2-ből, aki Iziz nyugati terén látszólag teljesen önállóan kereskedik a portékáival. Ő már egy igazi burzsuj droid, nagy kapitalista, a robotok "felső osztályának tagja". :-)

 

protocol_droid_b4d4Itt a következő. Ő áll a Czerka Társaság halljában a pultja mögött. Ő nem csak egy sima recepciós, de egyúttal Lorso igazgatónőnek (a Telosi Czerka kirendeltsége fejének) a magán titkára is. Még a főnökasszony telefonhívásainak is egy részét is a droidja intézi. Még a szerver szobához is teljes jogú hozzáférése van ennek a robotnak, letölthet adatot a központi számítógépről, melyet a Világos Oldali Exile és az Ithoriai barátai ki is használnak majd. Odacsalják az Ithoriai lakosztályokhoz a droidot, elkapják, átprogramozzák, és vele jutnak be a szerver szobába hogy megszerezzenek létfontosságú adatokat a központi számítógépből. Mivel a droidot mi irányíthatjuk, hogy bejussunk a Czerka létesítménybe, és letölthessük vele az adatokat, érdekes, és egyedülálló élményben lehet részünk - hiszen B-4D4 (ez az aranyszínű protokoll droid) az egyetlen játszható, irányítható protokoll droid az egész KotOR sorozatban.

kotor2/protocol_droid_bartenderA protokoll droidok udvariasak, és segítőkészek, tudják, hogyan kell beszélni az emberekkel. Még a részegekkel is, ezért is alkalmazzák őket kocsmárosként is. Ráadásul ugye millióféle nyelven beszélnek, tehát kommunikálni tudnak az univerzum minden szegletéből a kantinokba érkező iszákos fajok képviselőivel. Gyorsan dolgoznak, hamar szolgálnak fel, és mégsem fáradnak el soha. További előnyük, hogy nem undorodnak a kocsmai bűztől, sem az áporodott szagok, sem a cigifüst, sem az a tipikus kocsmaszag nem forgatja fel a gyomrukat, éjjel-nappal képesek kiszolgálni. Nem lopnak a napi bevételből, és a vendégeket sem károsítják meg. Nem adnak vissza rosszul, nem töltik csak félig a kupicát, sokkal megbízhatóbbak, ezért szeretik is őket a KotOR sorozatban csaposként, kocsmárosként alkalmazni. Akit itt bemutattam, az inkább fehér, mintsem ezüst színű. Neki sincs neve, csak annyi hogy bartender droid, magyarul kocsmáros droid.

protocol_droid_medicNéha a protokoll droidokat kórházak, és egészségügyi létesítmények is alkalmazzák. Például Zelka Forn, aki egy doktor volt Taris-on a KotOR 1-ben, ugyancsak egy protokoll droidot alkalmazott, mintegy medikai asszisztensként. A droid kezelte a betegeket, beszélt velük az idegen nyelveken, és voltak tudományos feladatai is a laborban. Fehér volt, mint ahogy a kórházi személyzet szokott lenni, neki sem ismerjük a nevét, csak hogy medikai droid.

Mivel végül is gépek, nem szoktak hibázni. Néha esetleg megtörténhet, (C-3PO Echo bázisbeli szavai szerint: "mindazonáltal Artuval is előfordult már, hogy tévedett - némely esetben") de ez nem jellemző rájuk. Mivel programjuk szerint működnek, fel lehet őket programozni a veszélyes swoop pályák adataival, és hiba nélkül fognak végigszáguldani rajtuk. Mint egy swoop pilóta, ez a protokoll droid az összes grand prix sorozatot megnyerte már Nar Shaddaa-n. Igen értékes bajnoka ő a gazdájának, sok pénzt nyert már neki. Senki nem tudja leelőzni, senki nem képes jobb időket futni nála. protocol_droid_c9t9_swoop_champKitűnően meg lehet ebből élni, mert ha valaki ki akarja hívni a droidot, előbb fogadnia kell a droid ellen egy komoly összeggel, de mivel legyőzhetetlen, nem csak a versenyt veszti el mindenki ellene, hanem bizony a téteket is. Manapság senki sem mer már kiállni ellene, és emiatt gyakorlatilag megszűntek a swoop versenyek Nar Shaddaa-n, nincs értelme a versenynek. A mérges helyiek el szeretnék pusztítani ezt a droidot, nem tartják fair-nek, hogy hús-vér embernek kéne legyőzni egy robotot. Ezért gazdája egy erőtérketrecben tartja a bajnokot, hogy megvédje. A robot neve C9-T9, és fémes kék színű. Mivel Nar Shaddaa-n már nincs kivel játszania, bizonyos értesülések szerint lehetséges, hogy elindul a Forma 1-es Magyar Nagydíjon. :-) Képzeljétek el például az alábbi esős verseny utáni első nyolc pontszerző befutót: C9-T9, Alonso, Hamilton, Kubica, Massa, Raikonen, Kovalainen, Glock. Bár mind az indulása, mind az esős verseny elég valószínűtlen, természetesen csak vicc volt. :-)

A protokoll kotor2_protocol_droid_s4c8droidoknak nem ritkán személyiséget adnak a Star Wars Univerzumban. C-3PO például félős, tudálékos, és bevallom engem sokszor idegesít. De néha szokásaik is vannak, vagy valamilyen speciális tulajdonságuk, képességük. A most következő droidnak ROSSZ SZOKÁSA (??) van, megőrül a pazaak-ért. A neve S4-C8 és a színe az általánosnak mondható ezüst. Mivel szenvedélye egy helytelen működés eredménye, mivel őt nem erre programozták, elég béna, és nem tud kártyázni. Szinte állandóan veszít, mindenki agyonveri és kifosztja őt, de őt ez nem érdekli, ő csak a játékért játszik, és örül neki, hogy mindenki népszerű kártyapartnere. J Neked is meg kell őt verni a kártyabarlangban, mindenkit le kell győznöd, hogy kihívhasd Nar Shaddaa pazaak bajnokát. Vigyázz, előbb kártyázz vele, utána javítsd ki ezt a malfunkcióját, mert ha ismét "egészséges" lesz, és megfelelően kezd működni, a továbbiakban vissza fogja utasítani, hogy játsszon veled!

protocol_droid_c8_42Más, ehhez meglehetősen hasonló különleges tulajdonság figyelhető meg a Dantooine-i C8-42 roboton a KotOR1-ben. Ő Elise személyi asszisztens droidja. A nő a droidjának a megszállottja, úgy kezeli, mintha a halott férje lenne. Elég fura, ugye? Különösen, miután meghalljuk a droid véleményét is. A nő nem találkozik más emberekkel, minden idejét C8-42-vel tölti. A férje hagyta rá mielőtt meghalt, na de akkor is... Úgy tűnik, kettejük közül a droidnak van több "esze". J Azt javasolta az özvegynek, hogy ismerkedjen meg rendes emberekkel, és építsen kapcsolatot egy humán partnerrel is, de mindhiába. Elise visszautasította az ötletet. A protokoll droid ezért megszökött tőle - és ezt hallgassátok - elment a Dantooine-i síkságra, hogy öngyilkos legyen! Elment a legveszélyesebb helyre, ahol veszélyes helyi állatok élnek, és felidegesítette őket, hogy azok elpusztítsák. (Tekintve hogy robot, nem támadták volna meg, hiszen nem jelent táplálékot nekik.) Ilyesfajta önfeláldozást, ilyen felelősségérzetet, mondhatjuk úgy, hogy gondolkodásszerű programozást én még nem is láttam, ez még ettől a protokoll droid szériától is ritkaság számba megy! (Revannal lehetőség lesz megtalálni és megmenteni a robotot, mérlegelj, érdemes-e visszavinni Elisének, németül "Für Elise". :) )

 

A KotOR1 és a KotOR2 a protokoll droidok egy szélesebb felhasználási területét mutatja be nekünk, mint amit a filmekből ismerhetünk. Immár nem csak mint egy sima tolmácsot láthatjuk őket viszont, hanem más, fontos, és érdekes feladatokat is bíznak rájuk. A modern tudományokat kutató emberiséget mindig is érdekelte a robotika, és a jövőben elképzelhető, hogy egy napon valóban robotok fognak dolgozni körülöttünk. Remélem tetszett a cikkem, és sikerült bemutatnom nektek a Star Wars 4000 évvel ezelőtti múltját, és esetleg a mi jövőnket!

 

Tekintsétek meg a custom protokoll droid figurámat!

 

 

custom protokoll droid figura

custom_protocol_droid custom_protocol_droid3


 

custom protokoll droid figura és a referencia fotója

custom_protocol_droid protocol_droid_model


 

Köszönöm a figyelmet, gyertek vissza hamar, hogy lássátok még a többi új figurát is!

 

A cikket írta: Rostás Norbert 2008. 07. 31. (a figura készülte évekkel azelőtt.)

 

protocol droid

vissza a főoldalra főmenübe image map example