gungan

Kék szenátusi őr

The phantom menace

 

Ha a képek alá csúszik nálad a szöveg, F5 (frissíts!) és azonnal jó lesz!

A Baljós Árnyak játék kilencedik küldetésén, a panaka kiszabadítja amidalátCoruscant pályáján lesznek kék szenátusi őrök. Ezen a szinten Panaka kapitányt irányítjuk, Amidalát védjük. Nagyon szerettem ezt a pályát, mert Panaka és a királynő is egyedi, érdekes karakterek, tök jó volt megismerni őket, hallani a beszédüket, játszani velük. Az R-65 Heavy blaster (Panaka pisztolya) is nagyon érdekes, mert a lövések a falakon pattognak, visszaverődnek, ami taktikai lehetőségeket hordoz. Ráadásul páncéltörő hatása van, ezért a pálya főellensége ellen is kitűnő. Meg kell védened a királynőt ezen a szinten, ezért ne felejtsd el mindig valahol magad mögött tudni őt. Bár elég sokat kibír, ügyesen lekuporodik a földre, bár néha pont a tűzvonalban.

 A Tatuini küldetések után megérkezünk coruscantCoruscantra. A pályát egy úszó/lebegő leszálló platformon kezdjük. A Jedik elbúcsúznak, mert elviszik a kis Anakint a Jedi Tanács elé. Magunkra maradunk, Panaka kapitánnyal és a királynővel. Egyetlen kék coruscant őr van a platformon aki segít, odakísérne a légitaxinkhoz, blue_coruscant_guardde hirtelen megjelenik egy lebegő droid, ami szétlövi. A légitaxinkat is, és nagy eséllyel a kék Coruscant guardot is. Vegyük fel az R-65 nehéz pisztolyt 100 lőszerrel a hajó közelében. Nem árt körülbelül 50 lőszert elspájzolni az R-65-ös blasterből a pálya végén levő főellenség ellen. A platform egyik sarkában lesz egy 300 lőszeres gyors ismétlő helikopterágyú szerű fegyver. Használd a blastereket, hogy elpusztítsd a lebegő ágyúkat, majd a megjelenő ellenséget, rodiai és humanoid bérgyilkosokat, akik megjelennek, hogy kinyírják Amidalát. Ezzel Coruscanti kalandjaink már el is kezdődtek.

palpatineA pálya eleje után a végén is megjelennek Coruscanti őrök. Miután kinyírtuk a korábban említett főellenséget, a Coruscant zsoldost, menj át az ajtón, előre a felvonóba, és a mozgó platformmal át a túloldalra, ahol ott fog várni Palpatine két testőrrel. Egy kis beszélgetés lesz a szenátorral, és a Coruscant szint véget ér.

A szenátusi őrség, a Köztársaság őrségének kék őrei, a
shocktrooperGalaktikus Köztársaság elit biztonsági ereje volt. Feladata a Köztársaság Galaktikus Szenátusának és a Legfelsőbb Kancellárnak a védelme volt. A szenátusi őrség Coruscanton, a galaktikus fővárosban tevékenykedett, és mivel ők is felelősek voltak a szenátusi körzet védelméért, megosztott hatáskörrel rendelkeztek a Coruscanti Biztonsági Erőkkel, kiknek joghatósága részben fedte az övékét. A Jedi Rend mellett a szenátus őrök ugyancsak a demokrácia és a biztonság jelképei és védelmezői voltak, különösen a Köztársaság utolsó évszázadai során, amikor argyus_coruscant_guard_commandonem volt állandó hadsereg. A legjobb szenátusi őröket felkérték arra, hogy az elit szenátus kommandó részleg részévé váljanak, akik titkos kormányzati küldetéseket végeztek. (Ez a szervezet a Clone Warsban többször is látható volt, az Argyus féle részekben is, de sok más helyen is.) A szenátus testőrök gyakori látványt nyújtottak a szenátusi épület és a szenátusi irodaépület termeiben, ünnepi egyenruhájukkal és sisakjukkal a védelmen túl formális, ceremóniai feladatokat is ellátva. A Köztársaság utolsó napjaiban Sheev Palpatine legfelsőbb kancellár csendben elkezdte az osztag átalakítását, és a vörös ruhás őrök (majdani császári testőrök) személyes biztonsági részlegeit alakította ki, akiket jobban kedvelt a szenátusi őrséghez képest, nyilván saját képére formálva őket, jövőbeni céljainak megfelelően. Érdekes látni az őrség "evolúciója" során a kek_zart_sisakkülső jeleken is észlelhető szimbolikus változásokat. Előbb lekerült a sisakról a hagyományokat szimbolizáló tolldísz. Majd a katona arca takarásba került, a sisak arc előtti része zárt lett, ezzel arctalanná uniformizálva az osztagot. Majd végül a kék szövetköpeny piros lett. Ebben én a royal_guardStar Wars színszimbolika alapján azt érzékelem, hogy kék szín ugye köthető a Jedikhez, azon belül is a Jedi Védelmező kaszt fénykard kristályának a színe, míg nyilvánvalóan a piros szín a Sith-eket szimbolizálta évezredek óta. Palpatine tehát előbb elkezdte a szenátusi őrség fokozatos kiváltását a Coruscant Gárda klón shock-trooper csapataival, végül, mint Galaktikus császár, Palpatine teljesen feloszlatta a szenátusőrséget, és helyettesítette őket a piros Royal Guard őrséggel.

A szenátus őröket többnyire az Epizód 1-ben (a Baljós Árnyakban), és a Clone Wars sorozatban láthattuk a szenátus körzetben a Coruscanton, azon belül is a szenátusi épületben és előtte, és a Szenátus Hivatal épületénél, valamint Palpatine-hoz köthető jelenetekben. Esetenként a szenátusőrök nem csak Palpatine-t, hanem a coruscant_guradsszenátorokat is védték, olyanokat, akik napi szintű védelmet igényeltek, általában személyes testőrökként vigyázva rájuk. A szenátus őröket könnyedén azonosította a kék szövetruhájuk és a nagyméretű sisakjuk. Azt azonban sokan nem tudják, hogy ruhák alatt kék színű páncélt is viseltek. A szenátus parancsnokok és a kommandó tagjai teljesen lemondtak a külső szövetruhákról, és egyszerűen viselték a páncélt és sisakokat. A szenátus őröket számos fegyverrel fegyverezhették fel. A szenátus csarnokaiban strázsálva, vagy a méltóságok kíséretében leggyakrabban Force pike-okat, azaz dárdaszerű sokkpálcákat használtak, ezen kívül blaster pisztolyokat vagy puskákat is használtak. Esetenként még nagyobb nehézfegyvereket is használtak, mint például a DC-15.

A kék Coruscant őrök sisakja nem atheni_spartai_hoplitacsak a Star Wars-ban jelképez történelmi hagyományokat. A sisak a mi Földi történelmünk ókori időit is idézi. Jól megfigyelhetők rajta a görög jegyek, az athéni és a spártai hoplita sisak formai világa. A kor ugyanolyan hőskultusszal, mondavilággal rendelkezik, melyben a férfiasság, a közelharc "tisztasága" még hasonló nimbusszal rendelkezett, mint az öreg Ben által elmesélt régi, tiszta idők, melyben a Jedik fénykarddal hasonló tiszta, nemes küzdelmeket vívtak. Bár a harc sosem magasztos, mint ahogy Yoda is mondta, semmi fennkölt sincs benne, mégis, ez a fajta lovagias közelharc mérföldekkel roma_praetoriannemesebb, mint a későbbi technikákkal, fegyverekkel folytatott borzalmas mészárlások. A görög korban a sisakdísz vagy toll volt, vagy lószőr. A következő nagy korszakban sem tűnt el ez a sisak, a római hadsereg egyes osztagai ugyanilyen sisakot hordtak. centurioA Praetorianus osztagok (ne keverjük össze az Ep8 Pretorian őreivel!) is hasonló sisakokat viseltek, de más fegyvernemeken is feltűnt. Ugyanakkor a szakaszvezetőkön, és centuriókon is ilyen sisak volt, de az ő fejtoll díszük sokszor keresztben volt megfigyelhető, azaz fültől fülig, nem orrtól halántékig. A dísz alatti fémrész funkciója szerint arra szolgált, hogy egy fejre mért ütést, vágást valamelyik oldalirányba elvezessen, pallas_athenelecsússzon a sisakról, megvédve a koponyát.
Érdekes módon az ókor néha istenségeket is hasonló sisakban ábrázolt. Nekik nyilván semmi szükségük nem lett volna páncélzatra, mégis gyakran látjuk például Pallas Athene-t félig páncélban. Fura, hogy a test többségét nem védi páncél, s míg a test érzékenyebb, létfontosságú részeit csak szövetruha takarja, a lábszárat bevasalta az istennő, és fején hasonló tarajos sisakot visel, mint a kor görög harcosai, vagy mint cikkünk hőse, a Coruscant őr. Fura módon a sisakot is feltolja homlokára, ami így túl sokat nem számít, szóval elég hibrid megoldást választott a védelmére az istennő.

 

 

Tekintsétek meg a Custom kék szenátusi őr figurámat is.

 

Custom kék szenátus őr figura elölről

custom_blue_senate_guard elölről

 


Custom kék szenátus őr figura hátulról

custom blue_senate_guard_figura hátulról

 


Custom kék szenátus őr oldalról


custom_blue_senate_guard_oldalról


 

Köszönöm szépen a figyelmet, látogasd a CustomStarWarst rendszeresen!

 

 

A cikket írta: Rostás Norbert 2018. 04. 16. (a figura készülte évekkel azelőtt.)

 

baljós árnyak játék borítója

vissza a főoldalra főmenübe image map example