bf1_naboo


Jet trooper

Battlefront 1

 

jet_trooper_bf1_menuA Jet trooper a Battlefront 1 nevű játékban bukkant fel először. Ez a klón fegyvernem volt a Köztársaság különleges egysége. Később a Battlefront 2-ben már régi ismerősként üdvözölhettük, hiszen a folytatásban ismét kiválaszthattuk az 501-es osztaghoz átalakított kék páncélos EMP gránátvetős klón harcost a menüből - HA előzetesen megvettük már ezt az elit fegyvernemet a Unit képernyőn. Mindkét játékban mindegyik rendelkezésre álló civilizációnak van egy elit egysége, ami valamivel többet tud, mint a többi fegyvernem. A leglátványosabb tudáskülönbség maga a repülés képessége. A klónok Jet troopere Jango Fetthez hasonlóan jetpackjével gyorsan röpül, és elég sokat is, a jetpack kimerüléséig, sőt, a levegőben jet_trooper_rhen_var_lebegeslebegve fentről is képes lövöldözni, amit viszont a birodalmi Dark trooper nem tud megvalósítani.  (A Jet troopernek könnyebb a páncélzata, mint a Dark trooperé, ezért képes a Jet trooper kisebb teljesítményű jetpack-jével is többet repülni, és lebegni.) Mindkettőjük jetpackje elég hamar lemerül, de a Jet trooperé mégis sokkal tovább működik, mint Dark társáé. Mindkettőjük háti hajtóműve kis idő elteltével újratölti magát, de harc közben nem mindegy, mennyit kell ácsorogni a jetpack visszatöltésére várva, így a Jet trooper mind technikailag, mind taktikailag felülmúlja robosztus Dark trooper társát.

jet_trooper_kamino_gonkElég jó, és újszerű gránátvetője van Jet trooper-ünknek, csak sajnos kevés a muníciója. Multiban gyakran látjuk ezt a kasztot Gonk droid mellé állni, így a kilőtt gránátokat a Gonk azonnal visszatölti, így gyakorlatilag végtelen lövést lehet leadni ebből a nagy erejű fegyverből is. Érdemes kicsit távolabb állni a frontvonaltól, és míg a sima klónok lekötik az ellenfeleket előttünk, folyamatosan szórjuk a gránátokat az ellenséges egységekre. Egy lövés ebből a gránátvetőből mindenkit azonnal kivégez, kivéve a droidikákat, akiknek 2 ilyen gránát kell csak a pajzsuk leszedéséhez, aztán még 1 a drodikára, tehát ez egy kicsit költséges, mert összesen 3 EMP gránátba kerül, de a droidikát más kasztok teljes tárak rálövésével sem képesek még a pajzsától sem megfosztani.

Az engineer/gépész mellett a másik nagy kedvencem a zöld clone Jet trooper. Nagyon jól néz ki, ezért sokan szeretik őt választani a játék karaktermenüjéből, de nem mindenki tud vele játszani. Legalábbis jól, fogalmazzunk úgy, elég nehéz vele játszani, nekem sem igazán sikerül tökéletesen sokszor. Mindenesetre igen élvezetes a repülés vele, mert meg lehet állítani a levegőben, és csendben lebegve felülről is le lehet szedegetni az ellenségeket. Ezt úgy érték el mint mondtam, hogy a Jet trooper páncélját kisebb súlyú, és vékonyabb lemezekből készítik, így könnyebb lesz repülnie a klónnak, viszont sebezhetőbbé válik, mint a debella birodalmi Darktrooper, aki mozogni is alig tud vastag páncéljában, viszont szinte behorpad alatta a föld, mikor repülés helyett 2 másodperc levegőben töltött idő után visszazuhan a talajra. jetpackValamit valamiért, a klónok harcmodorának jobban megfelelt ez a gyors mozgású, de erősnek mondható fegyvernem, amit jobban be tudtak vetni a droidok ellen. Mindezt a nagy teljesítményű háti hajtóművel érik el, ami szinte fellövi a klónt a levegőbe, akár vertikális mozgást is eredményezve. Fent is tartja egy jó ideig a klónt, helyzeti előnybe hozva, mert a magasság stratégiai előnyt ad neki, fentről megszórja az ellenséget, majd azonnal elrepül utána gyors jetpackje segítségével, mire a droidok felnéznek, hogy ki robbantotta szét 5-6 társukat az égből, addigra a klón Jet troopernek már se híre, se hamva.

jettroop_emp grenade launcherA Jet trooper félúton van a sorkatona, és a Battlefront sorozat heavy trooperei között. Hordozható aknavetője erősebb a klónkarabélynál, de gyengébb a heavy trooperek vállról indítható rakétavetőjénél. A klón EMP aknavető az (angolul) ElectroMagnetic Pulse, azaz Elektromágneses Impulzus elven kifejlesztett fegyver. A nehéznek tűnő cső tekercselt részében a lövedéket feltöltik, így érve el a droidok, és gépek ellen igen hatékony elektromágneses romboló hatást, ami a gépek ellen igen hatékony. Főleg a droidika ellen ütős a Jet trooper lövedéke, mert a védőpajzsát felemészti, és megzavarja a pajzsgenerátorának működését, pajzsa nélkül szinte pucéran hagyva a droidikát. Két EMP lövés után a droidika olyan lesz, mint egy meztelen csiga, puha, és sérülékeny. Így már akár át is válthatunk a Jet trooper pisztolyára, befejezve a munkát a droidikán.

 

A Jet trooper taktikai felhasználási módjai:

Pozíció elfoglalás

A Rhen Vhar bolygón a klónok és a droidok is egy command postot birtokolnak a játék elején. Elindul a rohanás, mindenki szalad a szabad command postok irányába, hogy elfoglalja azokat. jet_trooper_rhen_var_taktikaMindezt elég lassan teszik, érdemes tehát kezünkbe venni az irányítást. A játék kezdetekor válasszuk a Jet troopert a menüből, majd induljunk el futva mi is előre, de ne a lépcső, hanem a kőfal felé. Közelébe érkezve rugaszkodjunk a levegőbe, és szálljunk át fölötte, majd haladjunk előre addig, míg a jetpack le nem merül. Majd kocogjunk erre a helyre, (1. pont a taktikai térképen) ahova én is iparkodtam, és várakozzunk, hisz mi értünk ide először. Ez a pont pálya stratégiai lényege, aki ezt birtokolja, majdnem biztos, hogy nyer. Ha előre nézünk, mint ahogy a klónom is teszi, onnan fognak lassan felbukkanni az első droid csapatok, hosszú, tömött sorokban. A stratégiai térkép mutatja is, már jönnek, az a sok piros pont mind bennünket akar majd leszedni a sakktábla ezen legfontosabb pontjáról. De azért az nem lesz olyan könnyű nekik, nem adja egy Jet trooper olcsón a bőrét! Mikor már az előttünk levő lépcsősor alján halljuk dübörögni a lépteiket, dobjuk le eléjük 1-2 kézigránátot, ha szerencsénk van, az letarolja őket, ha nincs, akkor is megritkítja, és lelassítja az előrenyomuló csapataikat. Rövidesen megérkeznek a droidikák, fogadjuk őket két EMP lövedékkel, de nem lesz időnk már tárazni, tehát a második lövés után AZONNAL váltsunk át kézifegyverre, és lőjünk, míg a fegyver túl nem hevül. Ekkor dobjunk a maradék közé még 2 kézi gránátot, majd strafeljünk be balra, a remek fedezéket nyújtó kőfal mögé. Gyorsan tárazzunk be két új EMP lövedéket a gránátvetőbe, majd bombázzuk őket, míg el nem pusztulnak. Mindeközben már megérkeznek a hátunk mögül a mieink, és befejezik, amit meghagytunk az ellenségből, mi azonban ezt már ne nézzük végig, hanem forduljunk balra, röpüljünk be a térre, és foglaljuk el a középső udvari command postot, (2. pont a taktikai térképen) majd villámgyorsan térjünk vissza a stratégiai pontra, és segítsünk a társaknak, míg meg nem érkezik a második klónhullám. Ekkor röpüljünk át jobbra, a szemközti command post-ot elfoglalni (3. pont a taktikai térképen). A hátország lefedezve, a mieink közben elfoglalták a 4. és az 5. számokkal jelzett command postokat, míg az ellenség a sajátján kívül csak a 6. pontot birtokolja. Nekünk 5 command postunk van, nekik csak 2, game over, mostantól élvezd a játékot, és lőj le annyit, amennyit csak bírsz, Rhen Var kipipálva.

 

Tank lopás

A Tatooine pályán CSAK a droidoknak van járművük, a klónoknak nincs. A jobb alsó sarokban szülessünk meg, természetesen Jet troopert választva a menüből. Nyargaljunk fel a lépcsőn, a háztetőre. Kelleni fog ez a magasság, spóroljunk a jetpackkel! Felérve a tetőre emelkedjünk fel a levegőbe, és repüljünk át a kantin tetejére. Tegyük le a klón, és a tetőn futva közlekedjünk tovább, hadd töltődjön a jetpack. Ha alulról hallani fogjuk a kantinzenét kiszűrődni, jó helyen járunk. :-) A tető szélére érve ismét emelkedjünk a levegőbe, és egy hosszú etappal szálljunk át a kör alakú hangár tetejére, amiben egy skiff parkol. Rohanjunk át a túloldalra a tetőn, és láthatjuk a remélhetőleg még üres AAT jet_trooper_tatooine_tanktankot, az a célunk! Rohanjunk a tető széléig ugorjunk a levegőbe, picit hagyjuk a klónt zuhanni, addig is töltődik a jetpack, majd 2-3 méterre a földtől kapcsoljuk be, és szálljunk a maradék szuflát felhasználva a tankhoz, szinte rá fogunk zuhanni, ha okosan beosztottuk a jetpack erejét, a levegőből is be lehet szállni, nyomjuk be az E gombot, (vagy amit a használ funkcióra kalibráltunk,) és van egy tankunk! Ez nagyon nagy előny, lőjük vele cafatokra a meglepett droidokat! Ha lenne arckifejezésük, igencsak megdöbbennének, hogy a saját gépük lövi őket, valami ilyesmit érezhettek az AT-ST pilóták is az Endor-on, mikor Chewbacca a lopott AT-ST-vel hátba támadott, és megsemmisített pár kétlábú birodalmi lépegetőt. Az lett volna durva, ha az ewok-ok ezt nem tudva Chewi lépegetőjét, és egyben a benne ülő wookie szőrös fejét is szétlapították volna két összecsapódó fatörzzsel, mellyel ugye a birodalmi AT-ST-ket szándékozták megsemmisíteni. :)

"Ráúszás"

Ugye bizonyára tudjátok, hogy a vízilabdában a meccs kezdetekor középen van a labda, és a csapatok ráúszással próbálják megszerezni azt. A két leggyorsabb úszó helyezkedik el a kapuban, és a bíró sípjelére mint az őrült elkezdenek úszni a labdáért. Nos, valami hasonló zajlik le állandóan a Battlefront 1 játék Kamino pályáján. A platformokat vékony hidak kötik össze, tehát aki megszerzi a középső platformot, a háta mögött levő platformokra CSAK rajta keresztül, vagy óriási kerülővel lehet eljutni. Nos, elkezdődött a "meccs"! A sípszó után rohanj ki a klónozó épületből a KÖZÉPSŐ kijáratán, mert az legrövidebb út - de egyben a legveszélyesebb is! Te vagy a leggyorsabb "úszó" a klónok közül, a Jet trooper. Az ellenfél leggyorsabb "úszója" egy droidika lesz, mely összegömbölyödve gurulva száguld a fekete csíkkal jelölt nyomvonalon ugyanazért a "labdáért", az egyes ponttal jelzett platformért. Nem is a rajta levő command post a lényeg, hanem maga a platform! Ahogy kiérkezel a klónozó épületből, egy lejtős hídon kell lemenned a következő platformra, (ami most még üres, de az illusztráción már nyüzsögnek rajta a piros pontok,) majd gyorsan fel a következő hídon az egyes ponttal jelzett platformra! Na ha ez olyan könnyű lenne, mint ahogy leírom... de sajnos nem az! Ugyanis a droidika mikor észreveszi, hogy versenyt futsz vele, kinyílik, (feláll a gurulásából) és iszonyatos sorozattal kínál majd meg, borzasztó gyors, és nagy területen szóró lézerfegyverzetével. Ezt ki KELL trükköznöd, ha életben akarsz maradni, de itt nem a te életed, hanem a csapattaktika forog kockán! Én szoktam olyat csinálni, hogy kikapcsolom a jetpacket, és szabadeséssel zuhanok a hídra, majd futok picit, és mikor ott is elkezd lőni engem, akkor ismét felemelkedek, de mindezt a droidika orra előtt, villámgyorsan kell megtenned! jet_trooper_kamino_taktikaA taktikai térképen fehérrel jeleztem az utadat, amit meg kell tenni, ha felérsz a platformra, hagy a fenébe a command postot, fordulj azonnal meg, és fedezd a hidat! Amint az illusztráción látszik, az emelkedő híd fedezéket nyújt neked, de feltételezhető, hogy a droidika éppen gurul fel rajta. Amilyen volt az adjon Isten, olyan legyen a fogadj Isten! :) Hajíts le a lejtős hídon egy kézigránátot, és nézd azokat a fémdarabokat, melyek valaha a téged üldöző droidika testét képezték, milyen gyönyörűen szórja szét őket a detonáció! :) A legnagyobb veszedelmen túl vagyunk. A biztonság kedvéért gurítsunk le még egy kézigránátot a lejtőn, majd óvatosan kukkantsunk le! Lásd, az ellenség megrekedt, csapdába került lent, az alsó platform alján! A klónozó épület felé nem TUDNAK menni, mert onnan jön a főhadtestünk egyik szárnya, feléd meg a helyzeti előnyöd, valamint az előbb mutatott hősies és trükkös akciód miatt nem MERNEK jönni, végük van! Közben a főhadtestünk másik szárnya elfoglalta a térképen 2. ponttal jelzett Béta platformot, és szaladnak a te platformodra, tehát ha te esetleg meg is halsz, a többiek immár el tudják foglalni az 1. számmal jelölt command postot, majd ráérősen már elsétálhatnak a 3. számúhoz, ahhoz ugyanis már NEM FÉR HOZZÁ AZ ELLENSÉG, el lett zárva előlük! A helyzetük kritikus, 2 command postjuk van, nekünk 5, és a főhadtestük csapdába került a lenti platformon, mészárold le őket fentről, mint ahogy a Szikla című filmben a fent levő terroristák lemészárolták a csatornából behatoló kommandósokat, ugyanaz lesz a vége - mészárszék. (Érdekes, hogy a kommandósok vezetője ismét hősi halált hal, meghalt Hicks tizedesként az Alien sorozatban Ripley-éket védelmezve a borzalmas Alienek elől menekülve a Fiorina bolygóra becsapódó menekülő kapszulájában, hősi halált halt Sarah Connor védelmében a Terminator 1 végén Schwarzenegger-Terminator ellen, és a buta elvállalta ezt a szerepet, hát naná, hogy hősi halált hal az Alcatrazban raboskodó túszok kiszabadítása közben is. J)   

 

A Jet trooper tehát helyesen használva nagyon veszélyes ellenfele minden másik kasztnak! Tanulj meg vele okosan játszani, és tied lesz a győzelem. Mindezeket a remek játékélményeket, a nagy taktikai csatákat, az izgalmas meccseket meg kívántam örökíteni, amiket ezzel a remek Jet trooperrel vívtam, ezért készítettem egy custom Jet trooper figurát. Tekintsd meg!

 

Custom Jet trooper figura elölről

custom_jettrooper_elolrol


 

Custom Jet trooper figura hátulról

custom_jettrooper_hatulrol


Custom Jet trooper figura oldalról

jettrooper_custom oldalrol


 

Köszönöm a figyelmet, látogass vissza mielőbb, a CustomStarWars ismét vár sok más custom figurával, és érdekes történetekkel!

 

A cikket írta: Rostás Norbert 2008. 08. 08. (a figura készülte évekkel azelőtt.)

 

battlefront 1 borító

vissza a főoldalra főmenübe image map example