bf1_naboo


Dooku gróf

Battlefront 1

A cikket Szilágyi Tibor Művész úr tiszteletére készítettem, neki dedikálom

Óriási megtiszteltetésnek érzem, és büszkén jelentem be a kedves olvasóknak, mától a Battlefront 1 főrovat nyitóhangját Szilágyi Tibor Művész úr adja mely ennek a rovatnak Explorerrel való megnyitásakor automatikusan csendül fel! A tiszteletére pedig bemutatom Dooku grófot, ezúttal a kevésbé ismert Jedi Dookura fókuszálva, picit kielemezve a karaktert, aki egykor még a Jó Oldalon állt, talán megértve, hogy került át a rosszak közé, és hogyan lett belőle a Sith nagyúr Dooku.

dookuDooku gróf a Csillagok háborúja univerzumának kitalált szereplője. Véleményem szerint a legjobb negatív karakter lett belőle napjainkra, a legkarizmatikusabb vezető, okos, fifikás, Sith-hez méltóan néhol igen gonosz, aki Darth Maul halála után élére állt a Konföderációnak, és a Clone Warsnak hála gyakorlatilag teljes betekintést kaphatunk abból, hogy irányította a teljes dooku_mini_bustupSzeparatista hadigépezetet. Ám mint mindenki, ez a géniusz is volt gyermek, és fiatalember, nem volt mindig Darth Tyrannus, a Sith-ek sötét ura. Dooku a peremvidéki Serenno bolygón született, gazdag, nemesi család sarjaként. Szülei büszkék voltak Erő-érzékeny fiukra, és önként adták át őt a Jedi Rendnek. A legtöbb ifjonccal ellentétben Dooku tisztában volt ősei hagyományaival, ebből fakadt az egyik alap motivációja: mindenáron be szerette bizonyítani, hogy méltó a családi örökségre.

dooku_telekinezist tanit társainakPadawan társai közül Dooku tanult a leggyorsabban, különösen a telekinézis terén ért el nagy sikereket: már hét éves korában képes volt tárgyakat mozgatni az Erő segítségével. (Felnőtt mesterként is kitűnően alkalmazta a telekinetikai trükköket, ezt tanította is a többi jedinek, majd később használta is ellenük.) Mivel kitűnő logikája, retorikai képességei, és megnyerő modora volt, az ifjonc Dooku rendkívül korán elkezdhette diplomáciái tanulmányait is. Mikor tizenhárom éves lett, Thame Cerulian Jedi mester tanítványa lett.

Az ifjú Dooku sorsát nagyban meghatározta két fiatalkori barátjával, Lorian Noddal és Eeri Iridiannal való kapcsolata. Nod ugyanis nagyon féltékeny volt a sokkal tehetségesebb Dookura, aki előbb lehetett Padawan mint ő. (A szituáció nagyban hasonlít több ponton is Jaden Korr és Rosh Penin viszályára a Jedi Academy játékból.) Egyfajta téves bizonyítási kényszer miatt Nod ellopott egy Sith holokront a Jedi Archívumból, hogy abból tanulva a többi Padawan fölé kerekedhessen, így Dookut is maga mögé utasíthassa. Dooku egyszer pont benyitott Lorian Nodhoz, amikor az épp a lopott Holokront használta. Dooku azonnal megpróbálta rábeszélni barátját, hogy vigye vissza az Archívumba a lopott holokront, de a beszélgetésüket félbeszakította Oppo Rancisis mester, aki felfedezte a lopást, és Nodnál keresett választ a történtekre. Nod ekkor teljesen váratlanul és hihetetlenül pofátlan erkölcstelenséggel a jelenlévő saját barátját, Dookut gyanúsította meg a lopással, aki ezen annyira megdöbbent, hogy köpni-nyelni nem tudott az igaztalan vádakra!

Nod ugyan utólag elment Dookuhoz, hogy megkérje barátját, hogy vállalja magára a lopást, de Dookut ez a pofátlanság most már igen dühössé tette, és természetesen nem ment bele a dologba. A következő nap az ellentétes oldalon vettek részt egy gyakorlatban, és ez kettejük között erős rivalizáláshoz, majd civakodáshoz vezetett. Miután Yoda mester véget vetett ennek, a két fiút behívatta a Jedi Tanács elé. Dooku ekkor már nem tudta tovább magában tartani a dolgot, és elmondta az igazságot a Holokronnal kapcsolatban. Nodot azonnali hatállyal kirúgták a Jedi Rendből, emiatt ő és Dooku örökre ellenségekké váltak. Ez a keserű tapasztalat, ez a korai csalódás az ifjú Dookut gyanakodóvá tette a barátsággal és a ragaszkodással kapcsolatban, és az árulás miatt szinte paranoiás lett. Sajnos ha egy gyermek olyan korai életévében sérül meg lelkileg, amikor még ennyire sebezhető a lelke, amikor fogékony a külvilág ingereire és behatásai, akkor gyakran deformálódik a személyisége, ez sajnos az ifjú Dookunál is így történt. Bár a fájó sebek egyelőre el lettek temetve, mélyen a lelkébe, félő volt, hogy egy negatív katalizátor robbanást idézhet elő a sérült Dookuban.

dooku_yoda tanítványa lettBár Cerulian alatt tanult, az eset után Yoda is intenzív érdeklődést mutatott a fiatal Dooku iránt. A mentora lett, tanácsokkal látta el, valamint Yoda tanította őt a fénykard kezelésére is. Miután elkészítette a saját fénykardját, Dooku elismert párbajozó lett. Ő volt a legtehetségesebb Padawan, akit Cerulian valaha látott. Ahogy idősebb és önállóbb lett, Dooku egyre szókimondóbbá vált, és egyre erősödtek azon nézetei, amiket a Köztársaságot sújtó korrupcióról vallott.

dooku_qui gon jinn tanítójakéntDooku a húszas évei elején vált Jedi lovaggá, első Padawanja pedig Qui-Gon Jinn lett. Érdekes módon kettejük közt csupán tíz év korkülönbség volt. Pár év múlva Dookut és Padawanját bízták meg azzal a feladattal, hogy védjék meg Blix Annon szenátort a kalózoktól. A szenátor hajóján Dooku összetalálkozott másik régi barátjával, Eero Iridiannel, aki épp Blix tanácsadójaként dolgozott ott. A kalózok megtámadták a hajót, és kihasználva annak egy tervezési hibáit, sikerült elrabolniuk a szenátort Dookuéktól.

A rajtaütés során Dooku "régi barátját", Lorian Nodot ismerte fel a kalózok vezetőjében. Innentől a dolog személyessé vált számukra, Dooku és Nod a régi holokronlopásos dolog óta most találkoztak először. Dooku nem mondta el Qui-Gonnak, hogy honnan ismeri a kalózvezért, és nem tájékoztatta a Jedi Nagytanácsot sem a küldetés kudarcáról, hanem azonnal utánuk eredt. Az is gyanús volt Dookunak, hogy az rablás alatti biztonsági malőrök és meghibásodások nem a véletlen művei, hanem szándékos szabotázs eredményei voltak, ám a szabotőrt ekkor még nem tudta lebuktatni. A nyomokat követve végül egy szennyezett jégvilág, a Von-Alai egyik gyárához jutottak.

Qui-Gon Jinn segítségével Dooku rájött, hogy a gyárat a Lorian Nod tulajdonában lévő Caravan vállalat birtokolta, ahol Nod gyerekeket dolgoztatott a szerelőszalag mellett. Hirtelen előkerült a másik régi barát, Eeri Iridian, aki azt mondta nekik, hogy talált egy munkást, aki hajlandó beszélni Nod tevékenységeiről, és elvezette Dookuékat egy terembe. Valójában csapdába csalta őket, és rájuk uszított egy csomó droidot. Döbbenetes módon tehát Iridian is elárulta Dooku, és felrúgta régi barátságukat, sőt, kiderült, hogy most Nodnak dolgozik. A Jediket könnyen megadásra kényszerítették, mert azok nem akarták kockáztatni, hogy a harc közben esetleg gyerekmunkások is megsérüljenek. Beléjük fecskendeztek egy olyan anyagot, amitől öntudatlan állapotba kerültek, majd a két magatehetetlen Jedit elszállították Lorian Nod főhadiszállására.

Mikor magukhoz tértek, Nod állt előttük, aki azt mondta nekik, hogy csak addig tartja őket fogságban, amíg meg nem érkezett volna a váltságdíj a szenátorért, de Dooku "valamiért" többé már nem hitt két ilyen "kitűnő, szavahihető, megbízható barátnak". Közben a szenátor meghalt egy hirtelen rátörő szívrohamban. A két díszpinty kiment a szomszéd szobába, megbeszélni, hogy most mit tegyenek, de nem értettek egyet, és elkezdtek vitatkozni. A veszekedés alatt Dooku teljesen magához tért kábultságából, és az Erő-húzással be tudta szippantani a fénykardját a nyitva hagyott ajtó résén keresztül. Nod nem engedhette, hogy dooku_qui gon jinnDooku kiszabadítsa Qui Gont is, ezért rátámadt Dookura, aki félkómásan is felülkerekedett a párbajban Nodon, és a sok gonoszság, őt ért sérelem miatt feltett szándéka volt, hogy megöli őt, de Jinn rábeszélte, hogy kímélje meg régi barátja életét. Dooku ekkor még ellenállt a Sötét Oldal csábításának, és eltette kardját, letartóztatta a két kalózt, és tanítványával együtt visszatért a Coruscantra. Két, évvel később Jinn készen állt a Jedi próbákra. Mielőtt elváltak, a nyilvánvalóan sérült Dooku azt tanácsolta neki, hogy óvakodjon a másokkal való szoros kapcsolatoktól, mert az emberek veszélyesek, és tartani kell az árulásuktól. Jinn sikeresen letette a próbákat, és Jedi lovag lett. Dookut, mivel sikeresen kitanított egy tanítványt, előléptették Jedi mesterré. Dooku személye nagy hatást gyakorolt Qui-Gonra, aki követte mestere erkölcsi tanításait, emiatt gyakran szembe került Yodával.

Az immár dooku egyike lett Yoda mellett a Jedi Rend legjobb fénykardforgatóinak és oktatóinakJedi mester Dooku egyike lett a Jedi Rend legjobb fénykard-oktatóinak, és legokosabb mestereinek. Dookunak egy helyet ajánlottak fel a Jedi Tanácsban, amit ő először elutasított, mert úgy vélte, nagyobb függetlenséget élvezhet, mint békefenntartó, de miután később ismét helyet ajánlottak neki a Tanácsban, akkor mégis elfogadta. Dookut idealista politikusként ismerték, aki képzett szakértelmével képes volt megoldani bármilyen konfliktust a galaxisban. Dooku sok, nála fiatalabb Jedivel kötött barátságot, köztük Mace Winduval és Sifo-Dyasszal, kortársai közül pedig nagyon jóban volt Jocasta Nuval. (Mint ahogy a magyarhangjaik is jóban vannak egymással, én is például a kedves Tímár Éva művésznőnek köszönhetem, hogy bemutatott kollegájának, Szilágyi Tibor művész úrnak, melyért mind a mai napig nagyon hálás vagyok!)

Dooku egy civil barátra is szert tett, ezidőtájt egy diplomáciai küldöttség tagja volt egy konzuli hajón Argyus, egy fiatal szenátusi őr, kinek nevét a Clone Warsból is ismerhetjük. Dooku egyszer megmentette őt, így ők ketten barátok és üzlettársak lettek.

Dooku sorsát befolyásolta a galdiraani csata is. Egy vészhelyzeti hívási érkezett, Galdiraant megtámadták a mandalorik, ezért a galdiraaniak a Jedik segítségét kérték. (Analógia Revannal!) Egy nagyjából húsz Jediből álló csapat kerekedett fel, hogy segítsen nekik, vezetőjük Dooku volt. A csata a Galdiraanon katasztrofális volt, olyasmi mint Malachor, ami ahogy Revan számára is megadta a végső lökést, úgy Dooku számára is túl nehéz teher lett. Galdiraan után Dooku már nem vállalt olyan aktív szerepet a Jedi Rendben, mint korábban. Egyre inkább visszahúzódóbbá vált, és nem fogadta el többé a Tanács által rábízott feladatokat. Úgy vélte, hogy jóslatai a Galaxisra köszöntő sötét időkről kezdenek valósággá válni. Miközben megvitatta ezen aggodalmát a Rend legkiemelkedőbb Jedi mestereivel, barátja, Sifo-Dyas vált a legközelibb bizalmasává. Dooku növekvő kiábrándultságát a Jedi úttal kapcsolatban megérezte Palpatine szenátor, aki már egy ideje figyelemmel kísérte Dookut, mivel az ő sötét terveibe pont egy ilyen politikában jártas, hozzá hasonló készségekkel, valamint pénzügyi háttérrel rendelkező személyt illett. Már a nabooi csata előtt is sokat találkozott Dookuval, hogy beszélgetésük alatt megismerje annak nézeteit, és hogy a Jediből alkalmas szövetséges lenne-e. Ám ekkor Dooku hite és viselkedése még mindig a Jedi tanítások határain belül volt, nem volt annyira kétségbeesett és dühös, hogy át tudja állítani magához.

Nem sokkal ezután azonban Darth Sidious akkori tanítványa, Darth Maul megölte Dooku korábbi tanítványát, Qui-Gon Jinnt, s bár az ifjú Obi-Wan Kenobi egy párbajban végzett a zabrakkal, Dookunál kezdett betelni a pohár. Egyre többet bírálta nyíltan a Szenátust, és dühítette a Jedi Tanács rövidlátása is, amiért azok nem figyeltek oda a baljós jelekkel kapcsolatos figyelmeztetéseire, ám azok továbbra is vakok és tehetetlenek voltak. Dooku elhagyta a Rendet, és visszatért szülőbolygójára, Serennóra, ahol visszakövetelte az őt megillető grófi címet. Tettének okaira sem nyilvános közleményben, sem pedig a Tanács előtt nem adott magyarázatot. Távozása meglepte és mélyen érintette a Rendet. Dooku egyike lett azon Jedi mesternek, akik önként mondtak le címükről, akiket később Elveszett Húszakként ismertünk meg. Az előző évezredekben mindössze tizenkilencen hagyták el saját akaratukból a Jedi Rendet. Dooku lett a húszadik. Sokak szerint mégis az ő távozása volt a legnagyobb és legfájdalmasabb veszteség. A róla készül mellszobrot a Jedi Archívumban állították ki, akárcsak az Elveszett Húszak többi tagjáét.

Miután Dooku kilépett a Rendből, Sidous lecsapott rá, mint egy héja. Dooku csalódottsága a Rendben és a Szenátusban nyílt titok volt Palpatine előtt, mivel Dooku már Qui-Gon Jinn halála előtt is Palpatine befolyása alatt volt, ám az eseménnyel Sidious két legyet is ütött egy csapásra. Megszabadult az agyalágyult vadember, immár teljesen feleslegessé vált régi tanítványától, aki még utoljára elvégezte a rábízott piszkos munkát, megölte Qui Gont. Nem hiába küldték tehát béketárgyalásra Qui-gont, és ifjú tanítványát a nabooi konfliktusban, ez egy sakkjátszma szükséges lépése volt, egy olyan tisztáldozat, mely végül egy vezért hozott Palpatine hálójába, Dookut. Dooku azonban mit sem sejtett Palpatine és Darth Sidious név közti kapcsolatról. A nabooi incidens után Dooku még mindig tartózkodott a Sith-ektől, sőt, eszeveszett dühében felmerült a gondolat, hogy a tehetetlen Jedi tanács nélkül ha kell egyedül levadássza a Sith-eket, és kinyírja mindet. Úgy vélte, hogy ő még a Sötét Oldal ellen küzd, pedig ezekkel az indulatokkal már ő is a Sötét Oldal foglya lett. Végül arra a következtetésre jutott, hogy a Sith-ek halála sem állíthatja meg az Erő Sötét Oldalának előretörését, mert erősebb mindennél, szinte megállíthatatlan a terjedése. Nem sokkal később Darth Sidious felkereste Dookut. Dooku meglepetten vette tudomásul, hogy az ő és Palpatine nézetei és céljai nagyon hasonlóak. dooku_mesterként_sifo_dyas társaságábanDooku hamar engedett Sidious csábításának. A Jedi Rendben eltöltött hetven év után Dooku elárulta a barátait és a Jediket a Sötét Oldalért. Dooku a Sith sötét nagyura lett, új mesterétől pedig a Darth Tyranus nevet kapta. Sidious tervei teljesen megfertőzték Tyrannust. Így hozzáférése lett Dooku családjának a serennói vállalataihoz és azok hatalmas pénztartalékaihoz, amiket új mestere úgy szedett el tőle, hogy szinte Dooku akarta odaadni a nemes cél érdekében. Mikor Sifo-Dyas titokban meg akart rendelni egy klónhadsereget a Köztársaság számára meglett Tyrannus nagyúr vizsgafeladata, Sidious azt kérte tőle, hogy, hogy ölje meg barátját, és vegye a saját kezébe a klónsereg ügyét. Dooku megtette, agyát ellepték már a hazugságok, a fájdalom, és a Sötét Oldal köde. Megszületetett az új vezér báb, a legerősebb eddigi Sidious csicska, aki kifelé hihetetlen erővel és dinamizmussal képviselte mestere ügyeit, de befelé olyan volt, mint egy rongybaba. general_grievous_count_dooku_asajj_ventressDooku ezek után rövidesen új női apprentice után nézett, előbb Sev'rance Tannt, majd Komari Vosát, és a (lányok sorában) végül Asajj Ventresst kitanítva, hadseregparancsnokává tette Grievous tábornokot, majd felvette a kapcsolatot régi barátjával, Argyusszal, az addigra már századossá előléptetett szenátusi őrrel, aki elfogadta az általa ajánlott titkos munkát, és elkezdte minden idők egyik legravaszabb kampányát a Jedi Rend és a Köztársaság ellen, mely végül mindannyiuk bukását hozta, a Jedikét, a Köztársaságét, és a megtévesztett Dookuét is, akit majd mestere úgy áldoz fel, mint egy gyalogot, hogy folyatathassa a sakkjátszmát maul_tyranus_sidious_anakin_vader_lukeDooku utódjával, Anakin Skywalkerrel, aki ugyanazt fogja kapni, őt is elárulják az utódja, Luke miatt, hogy folytatódhasson az örökké tartó átverősdi, melyből az emberiség soha nem tanult, és tán nem is fog soha. Darth Stryker készített nekünk egy képet, egy olyan fiktív illusztrációt, mely azt ábrázolja, hogy a Halálcsillag magja felé zuhanó Császár agyán hogyan suhanhatott át eddigi élete, egy pillanatra tán felrémlett agyában a sok megtévesztett, és kihasznált tanítvány, akik ott sorakoznak a háta mögött.

 

Köszönöm a figyelmet, látogass vissza mielőbb, a CustomStarWars ismét vár sok más custom figurával, és érdekes történetekkel!

 

A cikket írta: Rostás Norbert 2010. 07. 20.

 

battlefront 1 borító

vissza a főoldalra főmenübe image map example